Kuinka päästä eroon uniongelmista?

miten nukahtaa helpommin miten nukahtaa uniongelmat uniongelmien hoito meditointi tehokas apu meditaatio hyödyt miten aloitan meditoinnin lääkkeetön apu uniongelmaan miten nukahtaa nopeasti miten rauhoittua illalla

Kukapa ei haluaisi tietää, miten nukahtaa helpommin, saada tarpeeksi palauttavaa unta ja herätä aamulla virkeänä uuteen päivään?

Laadukas ja riittävä unen saanti on yksi elämän peruspilareista, aivan kuten oikeanlainen ravinto ja liikuntakin. Säännöllisestä unirytmistä kiinni pitäminen ja keinot nopeaan nukahtamiseen voivat kuitenkin olla yllättävän haastavia nopeatempoisen arjen keskellä.

Uniongelmat ovat erittäin yleinen vaiva, ja ne koskettavatkin lähes jokaista jossain vaiheessa elämää. Esimerkiksi stressi, kiire, epäterveelliset elämäntavat ja henkilökohtaiset huolet ovat suoraan kytköksissä unen saantiin. Myös vuoro- ja yötyö ovat omiaan lisäämään uniongelmia. Ympärillä oleva maailma tuntuu olevan jatkuvasti hereillä ja läsnä – siksi esimerkiksi sosiaalisesta mediasta voi olla vaikea irrottautua ennen nukkumaan menoa.

Vaikka uniongelmat ovatkin yleisiä, niitä ei tarvitse sietää. Mikäli joudut toistuvasti miettimään, miten nukahtaa helpommin ja nukkumaanmenosta tulee levollisen päivän päätöksen sijaan stressaava suoritus, kannattaa alkaa tarkastelemaan omia tottumuksiaan ja elämäntapojaan. Pitkittyneet uniongelmat vaikuttavat negatiivisesti elämänlaatuun, ja siksi niihin tulisikin suhtautua vakavasti.

Tunnista uniongelmien syyt

Mikäli uniongelmat jatkuvat yli kaksi kuukautta, on syytä alkaa miettiä keinoja niiden helpottamiseen. Jatkuva väsymys alkaa ennen pitkää vaikuttaa paitsi fyysiseen, myös henkiseen jaksamiseen. Oma unentarve kannattaa myös tiedostaa; joillekin riittää pienempi määrä unta, kun taas jotkut tarvitsevat huomattavasti enemmän palautuakseen kunnolla. Jos mietit, miten nukahtaa helpommin, aloita kysymällä ensin itseltäsi, mitkä asiat voivat vaikuttaa nukahtamiseesi.

 • Onko elämässäsi meneillään erityisen stressaava vaihe?
 • Minkälainen ateriarytmisi on? Entä kiinnitätkö huomiota terveelliseen ruokavalioon?
 • Rentoudutko lainkaan ennen nukkumaan menoa, vai hyppäätkö sänkyyn suoraan arjen askareista?
 • Mahtuuko päivääsi palauttavia hetkiä vai oletko kiireinen aamusta iltaan?
 • Nautitko illalla alkoholia?
 • Kuluuko päivän aikana paljon kahvia tai energiajuomia?
 • Onko makuuhuoneesi tarpeeksi viileä ja pimeä?
 • Suljetko kännykän ja läppärin hyvissä ajoin ennen nukkumaan menoa, vai selaatko somea vielä sängyssäkin?
 • Pystytkö unohtamaan päivän tapahtumat ja stressaavat ajatukset, vai pyörivätkö ne mielessä vielä sängyssäkin?

Kun tunnistat uniongelmien syyt, sinun on helpompi alkaa hoitamaan niitä. Kyse on sinun hyvinvoinnistasi, joten siihen kannattaa panostaa kunnolla.

Uniongelmista eroon – ilman lääkkeitä

Uniongelmat voivat lopulta äityä niin pahaksi, että pian ne hallitsevat koko elämää. Uniongelmien hoito ei kuitenkaan vaadi ihmeitä – eikä lääkkeitä. Jo pienet muutokset arjessa voivat auttaa sinua nukahtamaan paremmin, mikä taas lisää kokonaisvaltaista hyvinvointiasi.

Kun mietit, miten nukahtaa helpommin, kokeile seuraavia vinkkejä:

 • Viilennä makuuhuoneesi ja varmista, että se on tarpeeksi pimeä. Käytä tarvittaessa myös korvatulppia tai unimaskia.
 • Säännöllinen liikunta auttaa tutkitusti nukahtamaan paremmin. Raskas treeni voi kuitenkin myös piristää, joten iltaisin kannattaa suosia kevyttä liikuntaa ja sijoittaa rankemmat harjoitukset aikaisemmaksi.
 • Vältä raskasta illallista klo 19 jälkeen. Unensaanti vaikeutuu liian kylläisenä, mutta myös nälkäisenä, joten kevyt iltapala on suositeltavaa.
 • Magnesiumlisän ottaminen ennen nukkumaanmenoa auttaa hermostoa rauhoittamaan.
 • Kofeiinia ei kannata nauttia enää edes iltapäivällä, sillä muutoin se vaikuttaa elimistössä vielä illallakin.
 • Vältä päiväunia myöhään iltapäivällä. Päiväunet eivät myöskään saisi olla pitempiä kuin 30 minuuttia.
 • Jatkuva minuuttiaikataulu ja kiireinen elämäntapa ei pidemmän päälle ole hyväksi kenellekään. Mieti, kuinka voisit rauhoittaa elämääsi niin, että päivän ensimmäinen taukosi ei ole illalla sänkyyn mennessä?
 • Joskus kaikki ajatukset pyörivät päässä niin, että nukahtaminen tuntuu mahdottomalta. Yksi keino päästä ajatuksista eroon on kirjoittaa ne iltaisin niin kutsuttuun huolivihkoon. Kun huolet on siirretty paperille, ne eivät enää myllerrä mielessä.

Illat olisi hyvä rauhoittaa mielen rentouttamiseen, jotta nukahtaminen sujuisi helposti ja luonnollisesti. Kuitenkin juuri tämä voi olla kaikista vaikeinta. Vaikka pyrkisi tekemään kaikki edellä mainitut asiat oikein, sänkyyn mennessä voi yhtäkkiä iskeä stressi nukahtamisen vaikeudesta. Sängyssä pyöriessä menee helposti useampi tunti, ja pian alkaakin jo laskemaan tunteja herätykseen. Kuulostaako tutulta? Mitä vaikeampaa nukahtaminen on, sitä enemmän asiaa alkaa stressaamaan, ja pian noidankehä on valmis. Uniongelmien hoito voikin alkaa tuntua helposti ahdistavalta.

miten nukahtaa helpommin miten nukahtaa uniongelmat uniongelmien hoito meditointi tehokas apu meditaatio hyödyt miten aloitan meditoinnin lääkkeetön apu uniongelmaan miten nukahtaa nopeasti miten rauhoittua illalla
Meditaatio avuksi uniongelmiin

Kuinka sitten rauhoittaa mieli iltaisin? Miten nukahtaa helpommin, jos päässä pyörivät huolet ja päivän tapahtumat?  Yksi tehokas ratkaisu tähän on 8D-meditaatio™, jonka on Firstbeat-mittauksissa todistettu olevan yhtä tehokas tapa palautua kuin nukkuminen. Levollinen mieli takaa palauttavan unen, joka auttaa sinua jaksamaan seuraavan päivän puuhat uudella energialla. Uniongelmien hoito ei ole meditaation ainoa hyöty, sillä se tukee muitakin hyvinvoinnin osa-alueita. Jokailtaisen meditaatiohetken ottaminen itselleen onkin kaikin tavoin kannattavaa. Meditointi sopii kaiken ikäisille, ja sitä voi harjoittaa missä ja milloin tahansa.

  On tieteellisesti todistettu, että meditaatio:

 • Parantaa unenlaatua ja helpottaa nukahtamista – nautit rauhallisemmasta ja syvemmästä unesta, josta herättyäsi tunnet itsesi virkeämmäksi.
 • Alentaa stressihormonitasoja. Kannattaa testata esimerkiksi vaativaan työpäivään valmistautumista meditaation avulla!
 • Lievittää ahdistusta ja masennusta jopa 39 % – tästä syystä meditaatio onkin erittäin tehokas keino masennuksen hoidossa ja ehkäisyssä.
 • Parantaa keskittymiskykyä ja muistia, mikä on hyödyksi erityisesti, jos elät kiireistä elämänvaihetta. Etenkin ikäihmisille meditointia suositellaan juuri muistin parantamisen vuoksi.
 • Auttaa kroonisen kivun lievityksessä
 • Auttaa laskemaan verenpainetta
 • Lievittää ADHD-oireilua jopa 30%

8D-meditaatioiden™ teho perustuu 8D-ääniin, binauraalisiin ääniaaltoihin ja Solfeggio-taajuuksiin, joiden avulla saat enemmän meditoinnin hyötyjä lyhyemmässä ajassa. Puhelimelle ladattavasta 8D-meditaatio-sovelluksesta löytyy yli 65 meditaatiota eri tilanteisiin, kaipasitpa apua sitten stressinhallintaan, ahdistukseen, itsetutkiskeluun tai positiivisten tunteiden tuntemiseen.

Nukahtamisen avuksi kehitettyjä meditaatioita löytyy eri pituisina aina yhdeksän minuutin meditaatiosta 24:ään minuuttiin. Jokaiselle löytyy siis varmasti sopiva meditaatio eri tilanteisiin! Suomessa kehitetty sovellus on helppo tapa parantaa unenlaatua, eikä sinun tarvitse enää koskaan miettiä, kuinka päästä eroon uniongelmista tai miten nukahtaa helpommin. Laita kuulokkeet korvillesi, valitse itsellesi sopiva meditaatio ja tuudita itsesi rauhaisaan uneen.

 

Aloita 7 päivän ilmainen kokeilujakso painamalla tästä >>

 

Iloisin terveisin,

Martta Jemina

Meditoinnin edelläkävijä & LCF Life Coach®

2 thoughts on “Kuinka päästä eroon uniongelmista?

 1. Liisa says:

  Jaoit hyviä vinkkejä uniongelmiin liittyen. Otan seuraavaksi kokeiluun 8D-meditaatiot parempien unien toivossa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *