Miten meditointi lievittää ahdistusta?

Aluksi haluan painottaa, että ahdistuneisuus ja masennus ovat mielenterveyden häiriöitä, joihin tulee hakea apua. Mikäli koet ahdistusta tai masennusta, haethan apua terveydenhoidon ammattilaiselta. Meditaatio on keino ahdistuksen itsehoitoon ja lääkkeettömään hoitoon, ja sitä voidaan käyttää perinteisen lääketieteellisen hoidon rinnalla.

Meditaatio voi olla tehokas apu ahdistukseen – tehokkuus on kuitenkin yksilöllistä ja riippuu täysin ihmisen tilanteesta. Olen saanut useita positiivisia palautteita 8D-meditaatiot™ jäseniltä, jotka ovat saaneet apua ahdistukseen 8D-meditaatioista. Meditoinnin avulla voit päästä reflektoimaan itseäsi ja omaa elämääsi kuin ulkopuolisin silmin ja voitkin saada oivalluttavia kokemuksia ja ajatuksia. Näiden oivallusten kautta voit kehittää itseäsi ja haitallisia ajatuksiasi itseäsi tukeviksi.

Aivojen ahdistuksesta vastaavien alueiden manipulointi

Tiesitkö, että säännöllisen meditoinnin on tieteellisesti todistettu vähentävän ahdistusoireita jopa 39%? Aika huikeaa eikös!

Mihin tämä sitten perustuu? Meditointi vaikuttaa aivojen kolmeen osa-alueeseen, jotka ovat vastuussa huolehtimisesta ja kontrollista. Aivokuvissa voidaan nähdä mitkä aivojen alueet aktivoituvat ja mitkä deaktivoituvat – näin ollen siis meditoinnilla voidaan aktivoida aivojen alueita, jotka kontrolloivat huolestuneisuutta.

Mindfulnessin avulla keskitytään nykyhetkeen ja hallitaan tapaa, jolla reagoimme ajatuksiin ja tunteisiin. Mindfulness meditaatiossa pyritään keskittymään hengittämiseen, kehon tuntemuksiin ja suhtautumaan ajatuksiin ja tunteisiin lempeästi tuomitsematta. Tämä voi olla erityisen hyödyllistä ahdistuneena ja auttaa hallitsemaan huolestuneita ajatuksia. Mindfulnessin avulla voit aktivoida aivojen ahdistusta lievittäviä alueita, joka voi jo itsessään tuoda helpotusta ahdistuneeseen oloon. Käytän useissa ohjatuissa meditaatioissani erilaisia mindfulness-tekniikoita.

mindfulness ja ahdistus

 

Ikävän tunteen kourasta vapautuminen

Ahdistuneena voi olla vaikea saada ajatuksista selvää ja päästää irti niistä. On tärkeää, ettet pakoile ikäviä tunteitasi, sillä myös ne kuuluvat elämään – ja ovat itseasiassa tärkeä osa sitä! Mikä hienointa: ikävillä tunteilla on viestejä meille.

Jos pakoilet ikäviä tuntemuksia tekemiseen, syömiseen, liikkumiseen, juomiseen, seksiin tai niin edelleen… Tunteidesi viestit eivät tule kuulluksi – vaan tukahdetuksi.

Stanfordin yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan yksilöt, joilla on taipumus tukahduttaa tunteitaan, reagoivat merkittävästi suuremmalla fysiologisella aktivoitumisella tunteita laukaisevissa tilanteissa kuin muut.

Tästä syystä on yleistä, että tunteitaan tavalla tai toisella tukahduttavat henkilöt kärsivät enemmän somaattisista ongelmista, kuten päänsärystä, lihasjännityksestä, ihoreaktioista ja muista sairauksista.

On siis tärkeää istua tunteidesi kanssa. Pakoilemisen sijaan kohdata ne, jotta kyseiset tuntemukset tulevat kuulluksi ja pystyvät siten myös vapautumaan. 

Jos kaipaat apua tunnetyöskentelyyn, niin 8D-meditaatiot sovelluksesta löydät Vapaudu ikävästä tunteesta nimisen meditaation. Sen avulla pääset kohtaamaan ikävän tunteen ja käsittelemään sitä. Kyseinen ohjattu meditaatio on todella voimakas ja olen saanut siitä kymmeniä upeita palautteita asiakkailtani, joita lukiessa on monesti tullut tippa silmään. Liikutun syvästi aina kun kuulen, että olen saanut olla avuksi. Jos haluat päästä kuuntelemaan kyseisen harjoituksen, voit aktivoida ilmaisen kokeilusi tästä.

asiakaspalaute 8D-meditaatiosta

Miten meditaatio voi auttaa ahdistukseen?

Meditaation avulla voit kokea läsnäoloa tässä hetkessä. Usein ahdistuneena ajatukset kiertävät kehää ja liittyvät tulevaisuuteen. Kun luot tulevaisuudesta uhkakuvia, ahdistut vain entisestään eikä tunne katoa vaan päinvastoin. Meditoinnin avulla voit ottaa rauhallisen hetken itsellesi ja muistuttaa itseäsi siitä, että kaikki on hyvin.

8D-meditaatiot™ sovelluksesta löydät kategorian “Stressiä ja ahdistusta helpottavat”, jonka meditaatioista useat ahdistuksesta kärsineet ovat saaneet apua. Voit kokeilla esimerkiksi Hetki itselle meditaatiota, jossa pääset rentoutumaan täysin itsesi kanssa tai Rauhoittava meditaatiota, jonka jälkeen koet olosi ihanan kevyeksi ja rentoutuneeksi. Kun teet meditoinnista säännöllistä, tulet muistuttaneeksi itseäsi siitä, että rauhallisuus on mielentila ja saatavillasi aina kun vain laitat kuulokkeet korville ja alat kuuntelemaan meditaatioharjoitusta.

Ohjatun meditaation aikana voit keskittyä kuuntelemaan ohjaajan rauhoittavaa puhetta ja siten rauhoittaa itseäsi. Voit antaa ajatuksillesi lepoa ja antaa ohjaajan viedä sinut rentoutuneeseen tilaan. Meditaation aikana kaikki tunnereaktiot ovat sallittuja ja voit antaa niiden tulla ja mennä vapaasti. Jos itkettää, saat itkeä, ja jos naurattaa, saat nauraa. Meditaation aikana pääsetkin käsiksi tunteisiin, joita olet saattanut pitää sisälläsi ja pääset myös vapauttamaan ne. Haluan kuitenkin muistuttaa, että mikäli meditoinnin aikana heränneet tunteet alkavat ahdistaa liikaa ja sinulle tulee epämukava olo, olet täysin oikeutettu keskeyttämään harjoituksen. Meditoinnin on tarkoitus tuoda apua elämään, ei hankaloittaa sitä. Voit palata harjoitukseen aina myöhemmin, kun se tuntuu sinusta sopivalta.

meditaatio ja ahdistus

Voit kokeilla seuraavia keinoja tehdäksesi meditaatiohetkestä vieläkin enemmän rentouttavan ja elämyksellisen:

 • Mene lämpimän peiton alle
 • Voit kokeilla meditointia sängyssä tai sohvalla maaten
 • Laita silmillesi miellyttävästä materiaalista tehty uninaamio
 • Kokeile eteerisiä öljyjä (esimerkiksi laventeli, jasmiini, ylang ylang, sitruunamelissa tai appelsiini)
 • Yhdistä meditaatioon rukousnauha tai muu sinulle mieluinen esine, jota voi pitää kädessä – tähän käy esimerkiksi kristalleista ruusukvartsi tai ametisti
 • Kokeile lämmitettävää kauratyynyä tai pehmolelua

Muista lempeys itseäsi kohtaan – et voi epäonnistua meditoinnissa

Tunteiden käsittelyssä tärkeintä on lempeys itseäsi ja tunteitasi kohtaan. Ei kannata olla liian ankara itseäsi kohtaan ja muista, että et voi epäonnistua meditoinnissa. Henkiselle prosessille antautuminen ja omien tuntemuksien rehellinen kohtaaminen sekä reflektointi voivat vapauttaa sinua enemmän kuin uskotkaan – anna itsellesi siis mahdollisuus. Meditoimisessa toimii sama kaava kuin missä tahansa muussakin harjoittelussa: mitä enemmän harjoittelet, sen paremmaksi tulet. Anna itsellesi siis aikaa ja tee meditoinnista säännöllinen rutiini saadaksesi parhaat hyödyt.

Kutsun sinut meditoimaan kanssani 8D-meditaatiot™ sovellukseen ja kokemaan loputtomia elämyksiä mielesi sopukoissa. 

8D-meditaatiot™ jäsenenä: 

 • Pääset kuuntelemaan rajattomasti ohjattuja 8D-meditaatioita™ joita löytyy jo yli 70kpl
 • Saat käyttöösi 8D-meditaatiot™-sovelluksen, joka on asiakkaiden äänestämä Suomen paras meditaatio sovellus
 • Pääset kokemaan aisteja kutkuttavan 8D-äänimaailman
 • Pääset kokemaan meditaation hyötyjä moninkertaistavat binauraaliset ääniaallot
 • Pääset kokemaan meditaation ääniterapeutilliset elementit (Solfeggio-taajuudet)
 • Saat kattavan ohjeistuksen meditoinnin aloittamiseen
 • Saat 24-sivuisen Aito Minä harjoituskirjan (arvo 69,99€)
 • Pääset syventymään itseesi ja saamaan oivalluttavia kokemuksia
 • Pystyt vihdoinkin keskittymään meditointiin
 • Pääset lisäämään henkistä hyvinvointiasi
 • Saat ilmaisen pääsyn jäsentapahtumiin ja workshoppeihin
 • Saat joka kuukausi uusia meditaatioita

…ja mikä parasta, pääset vaikuttamaan 8D-meditaatiot™ kehitykseen ja esittämään toiveita uusiin meditaatioihin! Olen toteuttanut jo usean jäsenen toiveet meditaatioista ja tulen tulevaisuudessakin kuuntelemaan jäsenien toiveita.

Tutustu lisää jäsenyyteen ja aloita 7 päivän ilmainen kokeilu täällä >>

 

Lempein terveisin,

Martta

2 thoughts on “Miten meditointi lievittää ahdistusta?

 1. Minna S says:

  Hei Martta, kiitos hyvästä blogikirjoituksesta. Kokeilin vinkkejäsi ja koin ne hyödyllisiksi ahdistuksen lieventämisessä. Liityin jäseneksi ja innolla odotan meditoinnin aloittamista kanssasi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *