Uskomaton aivojen neuroplastisuus – miten saada meditoimalla uudet aivot?

Mitä on neuroplastisuus? Neuroplastisuus, eli aivojen muovautuvuus, tarkoittaa aivojen kykyä muuttua niiden saadessaan uusia ärsykkeitä.

Tiesitkö, että vielä muutama vuosi sitten koin suuria haasteita keskittymisen suhteen.  Etsin jatkuvasti omaa polkuani ja säntäilin sinne tänne päämäärättömästi. En vain yksinkertaisesti kokenut olevani omassa voimassani. Tähän kuitenkin tuli muutos, kun päätin muuttaa elämäni suuntaa ja ero nykypäiväiseen elämääni on kuin yöllä ja päivällä. Nykyään koen mielenrauhaa ja pystyn keskittymään tekemiini asioihin ilman, että jatkuva ajatusvirta keskeyttäisi tekemiseni. Miten sitten pääsin tähän pisteeseen? Meditoimalla säännöllisesti nimittäin! Meditoinnin avulla olen voinut kehittää aivojeni toimintaa ja omaa käyttäytymistäni, tästä kiitos aivojen muovautuvuuden. Säännöllinen meditointi on mahdollistanut aivojeni neuroplastiset muutokset ajan kanssa ja päivittäisillä toistoilla. Olen siis itse ohjelmoinut aivoni uudelleen ja ero entiseen on huikea!

Aivosi ovat kuin lihas

”Mihin neuroplastisuus sitten perustuu?”, saatat miettiä. Kerron sinulle mielelläni lisää tieteen näkökulmasta asiaa tarkastellen!

Aivoissasi on miljardeja neuroneja, jotka kommunikoivat toistensa kanssa niiden välissä olevan tilan, synapsin, kautta. Kemialliset viestit eli neurotransmitterit puolestaan mahdollistavat tämän neuronien kommunikoinnin. Tyypillisellä neuronilla voi olla tuhansia synapseja toisten neuronien kanssa, jotka luovat yhdessä monimutkaisen verkon. Tämä verkko taas on vastuussa aivojen toiminnasta. Molemmat synapsit ja neuronit voivat muuttua ajan myötä ja tätä kutsutaan neuroplastisuudeksi. Aivosi muovautuvat, kun nämä synapsit vahvistuvat niitä käytettäessä. Mikäli niitä ei käytetä, yhteydet heikentyvät tai katoavat kokonaan. Aivosi toimii siis kuin lihas: use it or lose it!

Kun aloitat täysin uuden aktiviteetin, luo se kokonaan uusia yhteyksiä aivoihisi. Kun toistat tätä tiettyä asiaa, lähetät aivoillesi viestin, joka vahvistuu toiston myötä ja näin ollen siitä jää jälki pitkäaikaiseen muistiisi. Tekemiseen yhdistetty aivojesi kortikaalinen osa voi suurentua, kun taas muut aivojen osat voivat pienentyä niiden vähäisen tai puutteellisen käytön vuoksi. Neuronit voivat myös saada uuden toiminnan, mikäli niitä aktivoidaan tarpeeksi. Esimerkiksi stressi tai fyysinen aktiivisuus voivat johtaa tiettyjen neuronien vaihtumiseen toiseksi neurotransmitteriksi.

Neuroplastisuuden avulla voit muun muassa:

 • Muuttaa todellisuuttasi
 • Vaikuttaa elämääsi suntaan
 • Lisätä onnellisuuden määrää elämässäsi
 • Parantaa terveyttäsi
 • Lisätä runsautta elämässäsi
 • Kokea enemmän haluamiasi tunteita

aivojen neuroplastisuus meditaatio

Ikuinen oppija iästä riippumatta

Neuroplastisuus on osa aivojen kehitystä ja itse asiassa auttaa toimivien aivojen luomisessa sekä oppimisessa. Ennen uskottiin aivojen muovautuvan vain lapsena, mutta se on myöhemmin todettu virheelliseksi päätelmäksi, sillä aivojen neuroplastisuus ei ole iästä riippuvaista. Oikeastaan neuroplastisia muutoksia tapahtuu aivoissasi koko ajan, vaikka et olisi siitä erityisesti tietoinen. Tulet luomaan uusia hermoyhteyksiä aivoissasi koko elämäsi ajan, täysin iästä riippumatta. Muutoksien suuruus vain riippuu aktiivisuuden määrästä, jota aivoillesi syötät. Mitä enemmän siis harjoittelet, sitä enemmän aivosi oppivat ja muovautuvat. Aivojasi muovaamalla voit myös pitää huolta niiden terveenä ja tehokkaana pysymisestä. Mahtavaa eikös!

Aivojen neuroplastisuutta lisää muun muassa:

 • Meditointi
 • Uuden kielen opettelu
 • Musiikin kuuntelu & instrumentin soittaminen
 • Matkustelu
 • Liikunta
 • Taiteen luominen & muu luova tekeminen
 • Itsensä haastaminen ja jatkuvasti uuden oppiminen
 • Neuroplastisuutta edistävien harjoitusten tekeminen

aivojen neuroplastisuus

Treenatut aivolohkot päivittäisellä tekemisellä

Uusien tapojen opettelu on tulosta aivoissa tapahtuneista muutoksista, jotka taas puolestaan johtuvat toistuvista tiettyjen hermoratojen aktivoinnista. Kun toistat tiettyä toimintaa kerta toisensa jälkeen, aivosi oppivat aktivoimaan samoja neuroneja joka kerta. Tämä taas johtaa siihen, että hermoradat vahvistuvat ja lopulta käyttäytymisestä tulee automaatio ja opittu tapa, ihan kuin kerroin sinulle ”Alitajunta todellisuutesi luojana” blogipostauksessa.

Valinnoillasi voit vaikuttaa siihen, millaisia hermoratoja aivoissasi muodostuu. 

Tutkimuksien mukaan muusikoiden aivot ovat kehittyneet eri tavalla verrattuna ei-muusikoihin, erityisesti otsalohkon ja ohimolohkon alueilta. Ammattimuusikoilla on myös suurempi harmaan aineen määrä hippokampuksessa – aivojen alueessa, joka vastaa muun muassa muistiin liittyvistä toiminnoista. Useat tutkimukset osoittavat, että instrumenttien soittamisen opettelu vaikuttaa vahvasti harmaan aineen jäsentymiseen useissa aivojen alueissa, jotka vastaavat erityisesti kuulosta, näkemisestä ja muusta kognitiivisesta toiminnasta. On siis tieteellisesti todistettu, että päivittäin toistamasi tekeminen vaikuttaa aivojesi toimintaan ja niiden fysiologiseen rakenteeseen. 

Saatat ajatella kaikesta tästä tiedosta hämmästyneenä: miten tämä liittyy minuun ja miten voin hyödyntää neuroplastisuutta elämässäni? Miten voin antaa aivoilleni oikeanlaisia ärsykkeitä, jotta voin tukea aivojeni neuroplastisuutta?

Voit kokeilla neuroplastista harjoittelua esimerkiksi näin:

 • Harjaa hampaat toisella kädellä kuin yleensä
 • Käy suihkussa pilkkopimeässä (näin käytät enemmän muita aisteja kuin näköaistiasi)
 • Tutustu uusiin ihmisiin
 • Vieraile uusissa paikoissa
 • Aloita uuden kielen opettelu
 • Lue kaverillesi/kumppanillesi 15 min ajan kirjaa ja keskustelkaa sen jälkeen lukemastanne
 • Harjoita kiitollisuutta
 • Leiki lasten kanssa (ja uppoudu leikkiin niin kuin olisit lapsi itsekin)
 • Ala seuraamaan sosiaalisessa mediassa henkilöitä, joiden ajatukset eroavat radikaalisti omistasi

Muovautuvat aivosi ja meditaatio

8D-meditaatiot™ sovelluksesta löytyvä “Neuroplastinen meditaatio” on oiva keino aivojesi neuroplastisuuden harjoittamiseen. Meditaation aikana pääset luomaan uusia hermoyhteyksiä ja ottamaan askeleen neuroplastisuuden ihmeelliseen maailmaan. Olen kehittänyt kyseisen meditaation sinulle, jotta voit virittäytyä positiivisten tunteiden äärelle ja ottamaan kurkistuksen tulevaisuuteesi. 8D-meditaatiossa™ pääset rakentamaan yltäkylläisiä polkuja tulevaisuuteesi – jos pystyt kokemaan meditaation aikana muodostuneen mielikuvan todeksi, kehollesi ja mielellesi kokemus on totta.

Kun ajattelet meditoidessasi positiivisia tunteita (esimerkiksi onnellisuutta, kiitollisuutta, rakkautta, myötätuntoa), muodostat uusia hermoyhteyksiä, jotka liittyvät positiivisiin tunteisiin. Säännöllisellä meditoinnilla voit vahvistaa kyseisiä hermoyhteyksiä aivoissasi. Mitä enemmän harjoittelet, sitä enemmän aivosi muovautuvat ja koet positiivisia tunteita myös silloin, kun et meditoi. Näin ollen voikin säännöllinen meditoiminen auttaa haluamasi todellisuuden luomisessa siihen säännöllisesti virittäytymisen avulla. 

Vinkkejä, miten voit luoda neuroplastisesta harjoittelusta vieläkin tehokkaampaa: 

 • Aktivoi kyseistä yhteyttä harjoittelemalla usein ja säännöllisesti
 • Ota tavoitteeksi tehdä harjoitus esimerkiksi muutaman kerran viikossa
 • Harjoittele aivojen plastisuutta 8D-meditaatiot™ sovelluksesta löytyvän ”Neuroplastinen meditaatio” avulla
 • Ajattele haluamaasi asiaa mahdollisimman usein, esimerkiksi arjen keskellä kassajonossa, hampaita harjatessa, liikennevaloissa
 • Virittäydy tavoittelemaasi tunnetilaan mahdollisimman usein
 • Visualisoi haluamaasi lopputulosta mahdollisimman usein
 • Kuuntele 8D-meditaatiot™ sovelluksesta eri aihealueisiin liittyviä meditaatioita – joita löytyy jo muuten yli 70 kymmenestä eri kategoriasta!

Mikäli aivojesi neuroplastisuuden harjoittelu herätti mielenkiintosi, kutsun sinut meditoimaan kanssani 8D-meditaatiot™ sovellukseen ja löytämään loputtomia uusia mahdollisuuksia aivojesi muokkaamiseen!

Aktivoi ilmainen 7 päivän kokeilu ja koe loputtomat mahdollisuudet aivojesi muovautuvuuteen täällä

 

Uusiutuvin terveisin,

Martta

1 thoughts on “Uskomaton aivojen neuroplastisuus – miten saada meditoimalla uudet aivot?

 1. Olli Joensuu says:

  Meditointi rauhoittaa mieleni, sen avulla olen saavuttanut syvän rentouttamisen tilan Ja rauhallisen mielen itsellekin. Meditaation hyödyt eivät pääty siihen, kun harjoitus loppuu, vaan se tuo tyyneyttä kaikkeen päivän toimintaan ja ajatuksiini. Meditoiminen auttaa minua mielen ja kehoon tuovaa terveyttä✨💛

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *