Stressistä eroon meditoimalla

stressi stressinhallinta stressinhallinta meditoimalla meditointi meditaatio

Kukapa ei olisi joskus kärsinyt stressistä? Stressi on kehon luonnollinen suojareaktio, jonka tehtävänä on varoittaa meitä mahdollisista uhista sekä valmistautua taistelu- ja pakotilanteita vastaan. Stressi on normaalia, eikä siltä voi välttyä – kaikki kokevat elämänsä aikana joskus stressiä. Pitkäaikainen stressi on kuitenkin uuvuttavaa sekä fyysisesti että henkisesti. Haastava työ, vaikea taloudellinen tilanne, vaikeat ihmissuhteet sekä muut huolet ja murheet voivat joskus täyttää elämäämme niin paljon, että elämme jatkuvassa stressitilassa. Kiireiseen oravanpyörään voi joutua kuin huomaamatta ja pysähtyminen saattaa olla vaikeaa, vaikka tahtoisikin hidastaa vauhtia. Stressinhallinta voi tuntua haastavalta, eikä siihen tahdo löytyä aikaa kaiken kiireen keskeltä.

Tiedosta stressisi

Moni voi olla tilanteessa, jossa tuntuu, ettei yksinkertaisesti ehdi rentoutumaan. Stressiä ei välttämättä halua myöntää edes läheisilleen saati itselleen. Stressi voi olla myös jatkunut niin kauan, että se tuntuu jo normaalilta. Olisi kuitenkin tärkeää pystyä tiedostamaan pitkittynyt stressi, sillä kehon ollessa jatkuvassa hälytystilassa se vaikuttaa kokonaisvaltaisesti kaikkeen, kuten uneen, terveyteen ja mielialaan. Stressinhallinta ei tarkoita sitä, että koko elämä olisi laitettava uusiksi, sillä lyhytkin hengähdystauko voi auttaa jaksamaan paremmin.

Stressi oireilee monin eri tavoin. Se voi olla päänsärkyä tai vatsakipua, ahdistuneisuutta tai uniongelmia. Stressaantunut ihminen voi olla jatkuvasti väsynyt, kykenemättä kuitenkaan nukahtamaan. Stressi näkyy myös sosiaalisissa suhteissa, kuten ystävyys- ja parisuhteissa.

Stressin oireita ovat mm.

 • Huonoon kuntoon mennyt iho
 • Keskittymisvaikeudet
 • Jatkuva väsymys
 • Häiriöt ruuansulatuksessa ja suolistossa
 • Päänsärky
 • Vatsakipu
 • Huonontunut vastustuskyky, mikä voi aiheuttaa esimerkiksi jatkuvaa flunssaa
 • Uniongelmat
 • Ärtyneisyys
 • Rytmihäiriöt ja sydämen tykytys
 • Huonontunut muisti
 • Ongelmat sosiaalisissa suhteissa, jotka näkyvät usein myös eristäytymisenä

Mistä stressi johtuu?

Stressiä voi aiheutua monestakin syystä, sillä me ihmiset reagoimme asioihin eri tavoin ja stressinsietokykymme ovat erilaisia. Siinä, missä esimerkiksi jokin työ voi olla toiselle erittäin stressaavaa, joku toinen voi nähdä sen vain haastavana ja nauttia siitä. On tärkeää oppia tunnistamaan omat rajansa, jotta itseään ei aja pitkäkestoisen stressin oravanpyörään.

Stressi voi johtua mm.

 • Haastavasta työstä, jossa voi olla esimerkiksi liikaa vastuuta, huono työilmapiiri tai liian vähän työntekijöitä, jolloin työpäivät voivat venyä pitkiksi työmäärän ollessa liian suuri.
 • Opiskelusta, jossa aikatalu on tiukka ja tavoitteet ovat korkealla
 • Vaikeasta taloudellisesta tilanteesta
 • Jatkuvasta kiireen tunnusta
 • Haasteista sosiaalisissa suhteissa
 • Äkillisestä kriisistä tai muuttuneesta elämäntilanteesta
 • Ympäristötekijöistä, kuten liiallisesta melusta
 • Työttömyydestä

Mitä useampi asia yllä olevasta listasta löytyy omasta elämästä, sitä stressaavampaa elämä todennäköisesti on. Stressinhallinta onkin tärkeä keino saada elämä taas raiteilleen niin, että siitä pystyy jälleen nauttimaan.

Stressinhallinta meditoimalla

Meditoinnilla on lukuisia tutkittuja terveyshyötyjä, joista yksi on stressinhallinta. Meditointi vähentää huomattavasti stressihormonien määrää ja alentaa verenpainetta. Näin ollen se myös ehkäisee stressistä johtuvia sairauksia. Stressinhallinta meditoimalla on hyvä ja helppo tapa rentoutua siinäkin mielessä, että sitä voi toteuttaa missä ja milloin vain. Meditointiin ei myöskään tarvitse varata tuntitolkulla aikaa – jo kymmenen minuuttia päivittäin riittää.

Meditoinnilla on mm. seuraavia terveyshyötyjä:

 • Stressihormonit vähenevät
 • Verenpaine alenee
 • Keskittymiskyky ja muisti paranevat
 • Masennus ja ahdistus lievenevät
 • Uningelmat helpottuvat
 • Krooninen kivunsietokyky kasvaa

Meditointi vaikuttaa suoraan erittäin moneen stressin oireeseen, mikä tekeekin siitä loistavan stressinhallintakeinon. Stressinhallinta meditoimalla on helppo aloittaa esimerkiksi hankkimalla kännykkään 8D-meditaatiosovellus. Sovelluksesta löytyy yli 65 eri meditaatioharjoitusta, jotka on luokiteltu eri kategorioihin. Harjoituksia löytyy stressinhallinnan lisäksi myös mm. ahdistukseen, uniongelmiin, itsetutkiskeluun sekä tunteiden käsittelyyn. Meditaatioiden pituus vaihtelee yhdeksästä minuutista lähes puolen tunnin mittaisiin harjoituksiin. Kokeile esimerkiksi energisoivaa aamumeditaatiota työmatkalla, lyhyttä stressiä lievittävää meditointiharjoitusta kesken työpäivän ja nukahtamista helpottavaa unimeditaatiota illalla sängyssä. Vaikka elämä tuntuisi kiireiseltä, alle kymmenen minuutin meditaatioharjoitus auttaa stressinhallinnassa jo huomattavasti. Yksikin harjoitus päivässä riittää!

+ Muita keinoja lievittää stressiä

Stressinhallinta meditoimalla on ehdottomasti nopein ja helpoin tapa lievittää stressiä, mutta myös muut, pienet muutokset elämäntavoissa auttavat stressinhallinnassa. Meditaatio yhdessä seuraavien vinkkien kanssa auttaa sinua varmasti matkallasi kohti vähemmän stressaavaa elämää.

Stressiä voi vähentää meditoinnin lisäksi mm. seuraavilla keinoilla:

 • Liikunnan lisääminen – jo pienikin määrä päivässä auttaa ahdistukseen, masennukseen ja stressiin. Voit myös kokeilla esimerkiksi energisoivaa aamumeditaatiota rauhallisella kävelylenkillä, niin saat virkeän startin päivääsi.
 • Huolien jakaminen läheisille. Murheet on hieman helpompi kantaa, kun niiden kanssa ei tarvitse jäädä yksin.
 • Vältä alkoholia. Stressaantuneena saattaa yrittää helposti lievittää pahaa oloaan alkoholilla, mutta alkoholi vaikeuttaa nukahtamista ja syvään uneen pääsemistä. Huonosti nukutut yöt taas lisäävät väsymystä ja ärtymystä, mitkä osaltaan edesauttavat stressiä.
 • Työaikojen muuttaminen. Varmista, että työpäivän jälkeen saat palautua kunnolla – kukaan ei voi tehdä töitä kellon ympäri. Jos teet vuoro- tai yötyötä, pohdi, voiko stressi johtua kuormittavista työajoista. Vietämme töissä puolet valveillaoloajastamme, joten työpaikan ilmapiiri ja työn mielekkyys ovat ensisijaisen tärkeitä.
 • Kuluttavista ihmissuhteista irti päästäminen. Ihmissuhteet vaikuttavat erittäin paljon hyvinvointiimme ja siksi kannattaakin tarkastella, keitä ihmisiä elämässään haluaa pitää, ja olisiko joistain kenties parempi luopua. Hyvät ihmissuhteet tuovat elämään avltavasti iloa, kun taas huonot voivat viedä energiaa erittäin paljon.
 • Terveelliset ruokailutottumukset. Kun pidät huolta kehostasi, se jaksaa kannatella sinut paremmin myös vaikeiden aikojen yli. Vaikka stressaantuneena ei aina jaksaisikaan kiinnostua ruokavaliostaan, epäterveelliset ruuat vain pahentavat oloasi pidemmällä aikavälillä.

 

stressi stressinhallinta stressinhallinta meditoimalla meditaatio

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *